Delfinen och dess historia
Allmän fakta om Delfinen Delfinens Ursprung Delfinens kroppsuppbyggnad

Delfinen tillhör släktet valar. Det finns ca 79st olika valarter. Valarna är uppdelade i bardvalar, resp tandvalar.

Blåvalen är den största och mest kända av de 11 bardvalarna som finns. Dens "tänder" är hårt packade hår som hjälper valen att fånga småfisken när den silar ut vattnet genom tänderna. När den gör detta kan man tydligt se hur håren längst ut följer med strömmen som bildas.

Tandvalarna, är den valtypen delfinerna tillhör. Tandvalarna har som oss människor riktiga tänder i sina munnar. Bland tandvalarna är delfinfamiljen den största. Det finns ca 33 delfinarter.

Delfinerna finns i alla möjliga storlekar, så låt inte storleken lura dig om du skulle se en delfin. Vi har till exempel tumlaren, som är den minsta arten bland delfinerna. Den blir inte mer än 1,5m stor.

Sen har vi flasknosdelfinen (den delfinen man brukar se framför sig när man tänker på en delfin), den blir ca 3,5-4m.

Den största delfinarten som finns är späckhuggaren. Späckhuggaren har en storlek på inte mindre än 6m. Oftast blir de större än detta, hanarna kan bli upp till 8m och väger då ca 8 ton.

Delfinen kan bli upp till 40 år i fångenskap. I det vilda har de mycket svårt att nå en så hög ålder pga alla hot som finns i det vilda. Endast 1% blir äldre än 40, och Kolmårdens egna Flip är en av dessa 1% med sin ålder på 41 år gammal.

Delfinen är ett däggdjur. Många förklarar att däggdjur är djur som föder levande barn. Ja, detta är Ett av kraven. Men det som verkligen gör dem till däggdjur är att de även diar sina barn, precis som vi människor.

Ta hajen till exempel. Hajen föder levande barn, men vart du än kollar, på filmer, internet, böcker, så klassas inte hajen som ett däggdjur. Hajen ger sina barn levande föda, låter dem jaga sida vid sida redan från födseln.

Delfinerna och andra däggdjur diar sina barn. En del däggdjur diar sin barn i bara några dagar, andra diar dem i flera år. Delfinen tillhör de däggdjuren som diar sina barn i ca 12månader. Några delfiner låter sina barn dia i flera år, men detta är väldigt individuellt.

Många säger att delfiner är hyperintelligenta och har stor hjärna osv. Andra säger att de inte skiljer sig från någon annan. Jag håller mig i något mitt emellan ting. Delfiner kan verka smarta, kanske mest för att de är det marina däggdjur som ingen ger sig på, såvida de inte är ensamma. Men det har inte med att vara smart på det sättet som många vill få dem till.

Jag anser att alla djur är smarta när de befinner sig i sitt eget element. Apor är så kallat smarta i djungeln, likaväl som delfiner är i vatten, och som lejon är på savannen.

En människas hjärna väger ca 1,3kg. En delfins hjärna väger inte så mycket mer, den ligger på ca 1,7kg. Det rör sig om mindre än ett halvt kilo. Att säga att ett djur är smartare bara för att hjärnan väger mer, är fel enligt mig.
Jag säger inte att delfiner är dumma, de är mycket mer intelligenta än många andra havsdjur. Kaskeloten till exempel har en hjärna som väger ca 7,8kg, men delfinerna överlistar en kaskelot. Delfiner är intelligenta helt enkelt.

En delfin har väldigt svårt att sova. Faktum är att en delfin aldrig sover. Det de gör är att vila en hjärnhalva i taget. Man kan se delfinerna simma runt i ett och samma mönster åt samma håll, med undantag för små turer upp till ytan för att ta luft. Detta är när de "sover".

Eftersom delfiner har vanliga lungor och andas samma luft som vi, måste de hålla sig vakna hela tiden på ett eller annat sätt för att kunna simma upp till ytan och ta in ny luft med jämna mellanrum. De kan hålla andan i 10min innan de måste upp och hämta ny luft. Oftast hämtar de oftare än detta i vaket tillstånd, men när de sover märker man vilket monotomt mönster de simmar i.

En delfin förlitar sig väldigt mycket på sitt ekolod. Man har märkt att när en delfin undersöker ett främmande föremål de tidigare inte stött på använder de sitt ekolod för att undersöka det. Nackdelen med detta är att deras ekolod märker bara av föremål som är större än 1cm.

Ute i det vilda stöter de på fiskenäten, men de är långt ifrån 1cm tjocka. Därför har fiskefartyg som är längre än 12 meter blivit tvungna att använda sig av något som blivit kallat pinger.

Till en början var pinger en dosa som sattes fast på näten och sände ut en signal tillräckligt hög för att delfinerna skulle tycka den var obehaglig, och hålla sig borta från den. Istället kom sälarna och stal fisken ur näten, så pingern blev mer en matklocka än ett varningslarm för djuren.

De har nu gjort om dem till att de reagerar endast på delfinernas egna ekolod, och när de kommer för nära ger pingern ifrån sig ett kort plötsligt ljud, tillräckligt högt för att delfinerna ska "skrämmas" iväg.

Delfinerna har den bästa hörseln i hela djurriket. En människa kan höra knappt 25Hz på frekvensskalan. Om man sen tar ett annat djur som också använder sig av ekolod, som fladdermusen, så har den en hörsel på upp till 100 000Hz. Det är 4000 gånger bättre hörsel än människan.

Delfinen i sin tur har en hörsel som hör på frekvensskalan upp till 150 000 Hz. Det innebär en hörsel som är 1,5 gånger bättre än fladdermusens och 6000 gånger bättre än människans hörsel.
Trots detta har delfinen svårt att höra och tyda våra röster, och därför måste delfintränarna använda sig av en visselpipa när de tränar delfinerna.